12 بهمن 1400 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

« تشخیص قطعی بیماری تب مدیترانه ای (خانوادگی) با آزمایش ژنتیک »

«تشخیص قطعی بیماری تب مدیترانه ای (خانوادگی) با آزمایش ژنتیک»

تب مدیترانه ای خانوادگی چیست؟

تب مدیترانه ای خانوادگی (FMF) یک بیماری وراثتی (ژنتیکی) و غیرعفونی است که با حملات تب و التهاب مفاصل مشخص می‌شود. این بیماری جزء بیماری های نادر و با شیوع ١ در هر ٣٠٠٠ نفر می باشد ولی در برخی جمعیت ها همچون ترک ها، ارمنی، عرب و افریقای شمالی شیوع بالاتری دارد و به ١ در هر ٢٠٠ نفر تخمین زده می شود. این بیماری به عنوان اصلی ترین عامل تب های دوره ای در بسیاری از کشورها از جمله ایران شناخته می شود. بیماری FMF در نژاد ترک آذری شیوع قابل توجهی داشته و در ایران در استانهای  آذربایجان و اردبیل و یا افرادی که اصالتا اهل شهرهای این استانها هستند به طور شایعتر دیده می شود.

سن شروع بیماری

حملات در 90% بیماران قبل از سن 20 سالگی بروز میکند. بیماری در بیش از 50% این بیماران، در ده سال اول زندگی بروز میکند. ولی گاهی ممکن است سن بروز بیماری در سنین بالاتر حتی تا 50 سالگی باشد. شیوع بیماری در پسران اندکی بیش از دختران است.

علت بیماری

تب مدیترانه ای یک بیماری ژنتیکی و ارثی می­باشد و به هیچ وجه عفونی یا مسری نیست بلکه به دلیل جهش در ژن MEFV  می باشد. ولی ابتلاء به این بیماری منعی برای ازدواج و حاملگی نیست و باعث ناهنجاری در جنین نمی شود.  وراثت بیماری FMF معمولا بصورت اتوزوم مغلوب می باشد که بدین معناست که هر دو والد یعنی پدر و مادر باید ناقل جهش در ژن MEFV باشند که احتمال تولد فرزند مبتلا وجود داشته باشد. یعنی فرد مبتلا هر دو نسخه ژن معیوب (یکی از پدر و یکی از مادر) را به ارث برده است. در موارد نادر هم توارث بیماری بصورت اتوزوم غالب است که وجود یک جهش برای بروز علائم کافی می باشد.

علائم رایج بیماری

·       تبهای راجعه :  تب های مکرر که از ۱۲ ساعت تا سه روز طول می‌کشد و دمای تب حدود ۳۸ تا ۴۰ درجه است (معمولاً تب جزو علائم اولیه است و این تب ها به داروی کلشی سین (Colchicine) به خوبی جواب می دهند.

·       درد شکمی : که از یک ناحیه شروع و به مناطق دیگر شکم گسترش پیدا می‌کند و با سایر علائم دردهای شکمی حاد و آپاندیسیت هم اشتباه گرفته می‌شود و حتی گاهی ممکن است بیمار اشتباهاً به اتاق عمل جراحی منتقل شود.

·       درد قفسه سینه : که معمولاً در ۳۳ تا ۶۰ درصد موارد رخ می دهد که پرده جنب در این افراد دچار درد و تورم می‌شود و بعد از مدتی درد برطرف می‌شود.

·       راش ها یا ضایعه های پوستی: که در اندازه‌های ۱۰ تا ۳۵ سانتی‌متری به صورت قرمز رنگ معمولاً در پاها ایجاد می‌شوند.

·       درد مفاصل که مونو آرتیکولر است یعنی فقط یک یا دو مفصل را درگیر می‌کند.

عوارض بیماری

·       آمیلوئیدوز: آمیلوئید یک پروتئین خاص است که در ارگان هایی مثل کلیه و روده پوست و قلب رسوب کرده و باعث از دست رفتن تدریجی عملکرد این ارگان، به ویژه کلیه ها می شود . این پدیده تنها مختص FMF نیست ومی تواند در بیماری های التهابی مزمن دیگری هم که درمان نشده اند دیده شود.

تشخیص بیماری

تشخیص بیماری معمولا با شک بالینی و با انجام آزمایشات ESR و CRP شروع می­شود و با مشاهده آمیلوئید در کلیه یا روده تکمیل شده و با تست ژنتیکی قطعی می­شود.

تشخیص قطعی تب مدیترانه ای با تست ژنتیک

تشخیص نهایی و کامل این بیماری که یک بیماری ژنتیکی است با تست ژنتیکی میسر می­شود. با انجام این تست میتوان با آنالیز کامل ژن MEFV یا آنالیز جهش های شایع تشخیص را قطعی نمود.

مزیت های تست ژنتیکی 

·       با توجه ژنتیکی و مادام العمر بودن این بیماری پیشگیری از تکرار حملات و آمیلوئیدوز با استفاده از داروی کلشی سین که تنها داروی اختصاصی این بیماری است بسیار حائز اهمیت بوده و تسریع در روند تشخیص قطعی، می­تواند باعث بهبود روند درمان شود.

·       اشتباه در تشخیص و مشابه بودن علائم تب مدیترانه ای به بیماری های عفونی و حتی آپاندیسیت حتی می­تواند باعث جراحی اشتباه آپاندیس شود که تست ژنتیکی می­تواند با ایجاد قطعیت در تشخیص مانع این اتفاق شود.

·       کم هزینه بودن تست ژنتیکی در مقایسه با اتخاذ روند درمانی اشتباه.

مزیت انجام تست FMF در آزمایشگاه بنیان

·       امکان بررسی جهش های دیگر علاوه بر جهش های هدف، در ژن MEFV

·       امکان بررسی کل ژن در صورت یافت نشدن جهش در نواحی Hotspot فقط با پرداخت هزینه مابه التفاوت و بدون دریافت هزینه اضافی

 

 

21 آذر 1400 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

مقاومت به ایماتینیب و تعیین داروی موثر برای هر فرد، با انجام تست ژنتیک در بیماران لوسمی میلوئید مزمن

ایماتینیب (imatibine mesilate) با نام تجاری «گلیوِک» (Gleevec) یک مهار کننده تیروزین کیناز است که در درمان لوسمی میلوئید مزمن (CML)، لوسمی حاد لنفاوی (ALL) و در مرحله مزمن یا شدید بیماری به صورت خوراکی تجویز می­شود. همچنین در درمان تومورهای بد خیم استرومایی متاستاتیک و یا غیر قابل جراحی گوارشی توصیه می شود.  

محصول پروتئینی (BCR-ABL) که حاصل جابه جایی کروموزوم 9 و 22 (کروموزوم فیلادلفیا) می­باشد، با ایجاد یک پروتئین ترکیبی باعث بروز سرطان در بیماران لوسمی میلوئید مزمنCML  و بخشی از بیماران لوسمی حاد لنفاوی ALL می­شود.

 مکانیسم عمل ایماتینیب:

مکانیسم عمل ایماتینیب از طریق اتصال به پروتئین BCR-ABL و مهار آن می ­باشد که نهایتا باعث توقف رشد سلول های سرطانی، مرگ سلولی و از بین بردن سلول های حامل کروموزوم فیلادلفیا می ­شود.

مقاومت و عدم پاسخدهی به ایماتینیب:

حدود 30% بیمارانی که ایماتینیب را دریافت می­ کنند با عدم پاسخ به دارو یا عود مجدد مواجه می ­شوند که به دلیل مقاومت به ایماتینیب است. برخی جهش های ژنتیکی بر روی ژن ABL باعث تغییر ساختار سه بعدی پروتئین ABL می­ شود که این تغییرات منجربه عدم اتصال صحیح ایماتینیب و در نتیجه عدم پاسخ دهی به آن می­ شود. در رابطه با دیگر مهار کننده های ABL نیز ممکن است مقاومت در بیماران اتفاق بیفتد.

تست ژنتیکی (بررسی جهش های ABL که باعث مقاومت دارویی میشوند):

با انجام این تست ژنتیکی و شناسایی جهش های موجود بر روی ژن ABL، می توان با توجه به نوع جهش داروی موثر برای هر بیمار را مشخص نموده و به پزشک مربوطه پیشنهاد داد.

مزایای تست ژنتیکی مقاومت به ایماتینیب:

·      تعیین دقیق نوع داروی مناسب برای هر فرد و جلوگیری از هزینه های اضافی: ممکن است تعویض دارو برای بیمار پس از مشاهده مقاومت به ایماتینیب به صورت آزمون و خطا صورت پذیرد که میتواند هزینه های زیادی را به بیمار تحمیل کند، در حالی که با انجام این تست ساده و کم هزینه می توان نوع دقیق داروی مناسب و موثر برای هر فرد را تعیین نمود.

 

·      تشخیص به موقع، تسریع و بهبود روند درمانی: تشخیص به موقع مقاومت به ایماتینیب، می ­تواند منجربه تغییر دوز، تغییر دارو، تغییر استراتژی درمانی و حتی پیوند سلول های بنیادی خونساز آلوژنیک شود، که باعث بهبود و تسریع روند درمانی می شود.

نوع نمونه مورد نیاز برای انجام تست: خون محیطی EDTA

حجم نمونه: 3-5ml

زمان جوابدهی: یک هفته 


16 آذر 1400 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

پیشگیری از عوارض داروی فلورواوراسیل (Fluorouracil) با انجام تست ژنتیک

داروی فلورواوراسیل یا 5-FU با نام تجاری Adrucil، در درمان طیف وسیعی از سرطان های گوارشی از جمله کولورکتال، معده و پانکراس،  همچنین در درمان کارسینوم مثانه، پروستات، پستان، تخمدان، دهانه رحم، رحم، ریه و کبد تجویز می شود.

درصد قابل توجهی از افراد به صورت ژنتیکی مستعد عوارض و سمیت متوسط تا شدید این دارو می باشند. نقص ژنتیکی و جهش بر روی ژن آنزیم مسئول در متابولیزه شدن فلورواوراسیل میتواند منجر به عوارض جبران ناپذیر و حتی مرگ ناشی از سمیت دارو شود.

با یک تست ژنتیکی ساده و بررسی جهش های ژن DPYD، می­توان با تخمین میزان فعالیت آنزیم و تعیین دز مناسب دارو برای هر فرد، از عوارض سوء و سمیت دارو جلوگیری کرد.

با انجام این تست ژنتیکی میزان فعالیت آنزیم مسئول در متابولیزه کردن فلورواوراسیل، به صورت یک عدد مشخص و به عنوان Activity Score ارائه شده و طبق آخرین توصیه نامه ها میزان دز مناسب و موثر برای هر فرد به پزشک مربوطه پیشنهاد داده می­شود.

عوارض جانبی و سمیت ناشی از 5-FU عبارتند از:

هماتولوژی و انکولوژی: آگرانولوسیتوز، آنمی (کاهش گلبول های قرمز)، لکوپنی (کاهش گلبول های سفید) ، پان‌سیتوپنی (کاهش تمام سلول های خون)، ترومبوسیتوپنی (کاهش پلاکت)

قلبی عروقی: آنژین صدری، آریتمی قلبی، نارسایی قلبی، حوادث عروق مغزی، بیماری ایسکمیک قلبی، ترومبوفلبیت موضعی، سکته قلبی، وازواسپاسم، اکتوپی بطنی

گوارشی: بی اشتهایی، اسهال، التهاب حلق و مری، خونریزی گوارشی، زخم گوارشی، ایسکمی عروق مزانتریک حاد، تهوع، التهاب دهان، استفراغ، پوسته ریزی بافت

ازدیاد حساسیت: آنافیلاکسی (واکنش آلرژیک منجربه مرگ)، واکنش ازدیاد حساسیت (جنرالیزه)، تب مداوم

حجم نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش:   2 یا 3 سی سی خون محیطی (EDTA)

 

زمان جوابدهی : یک هفته 

14 آبان 1399 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

آلفا تالاسمی

تالاسمی یک واژه یونانی است که از دو کلمه “تالاسا” به معنی دریا و “امی” به معنی خون گرفته شده و به آن کم خونی مدیترانه‌ای نیز می‌گویند. تالاسمی جزء بیماری‏های ژنتیکی است که در آن هموگلوبین ساختار اصلی خود را از دست می‏دهد. هموگلوبین جزء انتقال دهنده اکسیژن در سلول‏های قرمز خون است. هموگلوبین شامل دو زیرواحد مختلف به نام آلفا …

20 مرداد 1399 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

سرطان در کودکان

سرطان هایی که پیش از 18 سالگی بروز می کنند، به عنوان سرطان های دوران کودکی (Childhood Cancers) شناخته می شوند. این نوع از سرطان¬ها تقریباً 0.5 تا 4.6 درصد از کل سرطان ها را شامل می شوند. سالانه در حدود 300.000 کودک مبتلا در سطح جهان شناسایی می شوند و حدود 80.000 کودک سالانه به این دلیل فوت می کنند. به دلیل پیشرفت های حاصل شده در رویکردهای درمانی، میزان بقای 5 ساله در سرطانهای مربوط به کودکان از 58% در اواسط دهه ی 1970 میلادی به 80% در سال 2009 افزایش یافته است.

Fertility Challenge
29 خرداد 1399 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

ژنتیک و عدم کفایت زودرس تخمدان (Premature Ovarian Insufficiency)

عدم کفایت زودرس تخمدان (POI or POF) با ازدست رفتن فعالیت تخمدان ها قبل از سن 40 سالگی تعریف می¬گردد.

19 خرداد 1399 توسط محمد صابری 0 دیدگاه

تشخیص پیش از تولد

هدف اصلی از این کار بررسی ناهنجاری‌های زمان تولد یا بیماری‌های کروموزومی (از قبیل سندرم داون) یا سایر بیماری‌های ژنتیکی است. در بسیاری از کشورها به خانواده اجازه داده می‌شود تا در صورت ابتلای جنین به این بیماری‌ها و در صورت عدم تمایل به حفظ جنین، سقط جنین انجام شده و به بارداری خاتمه داده شود.

19 اردیبهشت 1399 توسط minoofam 0 دیدگاه

استعداد ژنتیکی و شدت علائم کرونا

در بررسی های صورت گرفته بر روی برخی تغییرات ژنتیکی در جمعیت های درگیر با ویروس کرونا، این فرضیه مطرح شده است که افراد دارای برخی تغییرات ژنتیکی در ژن

19 اردیبهشت 1399 توسط minoofam 0 دیدگاه

سیستیک فیبروزیس (CF)

بیماری سیستیک فیبروزیس (CF) به عنوان یکی از شایعترین و شدیدترین اختلالات ژنتیکی مطرح می‌باشد. این بیماری با درگیری ارگان‌های مختلف از جمله سیستم تنفسی، گوارشی، و تناسلی همراه می‌باشد. علائمی نظیر انسداد ریوی، برونشکتازی، عدم کفایت پانکراس و سوء تغذیه می‌توانند منجر به فوت بیمار شوند.